The CookBook - jedinstven centar otvoren na Jarunu

The CookBook - jedinstven centar otvoren na Jarunu

FOTO: The CookBook

Ukusna hrana iz ruku vrijednih zaposlenika posluživat će se idućih godinu dana u jedinstvenom ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije na Jarunu. Provjerili smo kako The CookBook izgleda i funkcionira uživo.

Spaghetti bolognese, piletina na žaru, bešamel umak i brojni drugi gastro specijaliteti čekaju sve one koji dođu u The CookBook - jedinstveni centar za ugostiteljstvo u kojem će se osobe s invaliditetom , intelektualnim teškoćama te djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi pripremati za tržište rada i odlazak u ugostiteljsku profesiju.

"Hrvatska vapi za kvalitetnom radnom snagom u ugostiteljstvu, a oni koji prođu naše tečajeve postaju upravo to - kvalitetna radna snaga", ističe Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja:

"Svi koji žele raditi su se zaposlili. Čovjeka koji ne želi raditi ne možemo zaposliti - nebitno je li on osoba s invaliditetom ili bez njega. Mi smo tu da prenesemo ta znanja, imamo ta znanja, tako da svi koji prođu kroz naše edukacije rade."

Raspon poslova je šarolik - od rada na porti do pomoćnog kuhara. Koliko im je pomoglo sudjelovanje u projektu i gdje bi kasnije voljeli raditi, otkrili su nam Tanja:

"Ja sam tu već jako dugo, naučila sam svašta kuhati i lijepo mi je. Voljela bi neko vrijeme raditi u nekom restoranu, a vidjet ćemo."

i Damir:

"Lijepo mi je, ekipa mi je super, a nadam se da će mi projekt pomoći da se zaposlim. Možda negdje na recepciji, na rampi, tko zna. Volim pričati, to je prednost."

Centar The CookBook idućih godinu dana nalazi se u šatoru na Jarunskoj cesti. Uz edukacije, u njemu će se održavati večere koje će s korisnicama centra pripremati slavni hrvatski kuhari. Građanima se večera ne naplaćuje, već ih se poziva na donaciju. Prva takva večera je na rasporedu ovoga četvrtka (20.02.) u 18 sati.