Tisuće vjernika slavilo misom i procesijom Majku Božju od Kamenitih vrata

Tisuće vjernika slavilo  misom i procesijom Majku Božju od Kamenitih vrata

Photo:Luka Stenzl/PXL

Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata završila je svečanom procesijom od zagrebačke katedrale do Kamenitih vrata, gdje je posvetnu molitvu izmolio kardinal Josip Bozanić Bozanić, a završni blagoslov podijelio češki kardinal Dominik Duka.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u svom je pozdravnom govoru izrazio želju da naša molitva potakne zajedništvo i sklad među stanovnicima našega Grada te slogu i solidarnost u izgradnji domovine Hrvatske. Istaknuo je: "Dragi Zagrepčani, s vama sam večeras i ja hodočasnik Mariji, Božjoj i našoj Majci, kojoj prinosim vaše molitve i nade. Presveta Bogorodica je u trajnom pohodu svojim vjernicima." 

Predstavljajući predvoditelja slavlja, kardinala Duku, Kardinal je podsjetio na višestoljetnu povezanost Hrvatske i Boemije, Zagreba i Praga sve do teških vremena komunističke diktature. Zahvalni smo kardinalu Duki što se unatoč brojnim obvezama rado i spremno odazvao našem pozivu da s nama proslavi Zaštitnicu našega Grada, podijeli s nama radost ovoga Slavlja i uputi nam riječ biskupskoga zajedništva – zaključio je kardinal Bozanić.  

U svojoj homiliji kardinal Duka, podsjetio je da zagrebačka katedrala, kao i ona u Pragu, ima dugu i sličnu povijest. Istaknuo je kako je zagrebačka katedrla i mjesto posljednjeg počinka hrabrog borca i pastir svoga stada, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, "čovjeka koji započinje niz četvorice primasa: Stepinac, Mindszenty, Beran, Wyszyński, a možemo reći i da dijeli njihovu zajedničku i bolnu sudbinu, kardinal Duka je naglasio kako njih četvorica govore jasnim jezikom čak i danas, kada je naša Crkva za koju su oni radili, živjeli i trpjeli, napadana sličnim ideologijama i metodama. Naši napori za kanonizaciju ovih četiriju crkvenih pastira su nada, ali i smjer u kojem se danas trebaju odvijati naši koraci i stavovi. Bez hrabrosti i istinitosti Crkva ne može opstati" rekao je Kardinal Dominik Duka.  

U nastavku homilije osvrnuo se i na položaj žena u društvu i Crkvi. na pojavu u društvu u kojem često možemo čuti da Crkva ženi uvijek daje samo sporednu ulogu, te na dostojanstvo i zaštitu života od samoga začeća. Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata završila je svečanom procesijom od zagrebačke katedrale do Kamenitih vrata, gdje je posvetnu molitvu predanja izmolio kardinal Bozanić, a završni blagoslov podijelio kardinal Duka.

Nakon pozdravnog govora kardinala Bozanića, u znak zahvalnosti za ovaj susret i na trajan spomen, Kardinal je praškom nadbiskupu kardinalu Duki uručio reljefni odljev u bronci lika Majke Božje od Kamenitih vrata, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Uz kardinala Bozanića, u koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su mons. Fernando Martín Croxatto, biskup u Nequenu (Argentina), mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki i metropolit, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, o. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru, mons. Nikola Kekić, biskup Križevačke eparhije u miru, mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru, mons. Marinko Mlakić uime šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, mons. Miljenko Aničić uime banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi mons. Janusz Blachowiak, mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije, provincijali redovničkih zajednica te oko stotinu svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Proslavi zaštitnice grada Zagreba prisustvovao je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i predstavnici Češke Besdee, Češko veleposlanstvo,  te predstavnici brojnih gradskih udruženja, od vatrogasne postrojbe do braniteljskih udruga. Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao Katedralni zbor pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka.