Tjedan svemira u Tehničkom muzeju

Tjedan svemira u Tehničkom muzeju

Foto: HRT Radio Sljeme

Svjetski Tjedan svemira obilježava se u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" s temom "Potraga za životom izvan zemlje". Stoga će se od srijede do petka, svakodnevno u 18 sati, u Planetariju muzeja održavati popularno-znanstvena predavanja.

Tjedan svemira u Tehničkom muzeju Nikola Tesla započinje na značajnu obljetnicu koju će obilježiti i prigodna predavanja u Planetariju muzeja. Navršava se 60 godina od ulaska čovječanstva u svemirsku eru lansiranjem prvog umjetnog Zemljinog satelita "Sputnik - 1". 

Voditelj Planetarija Zvonimir Drvar najavio je predavače koji će posjetitelje upoznati s dosadašnjim dostignućima u istraživanju svemira.

Dugogodišnji voditelj Planetarija, Ante Radonić, u srijedu i četvrtak imat će predavanja na temu "Svemirska era čovječanstva", a Zvonimir Drvar će u petak održati predavanje na kojemu će posjetitelje upoznati s nekim osnovnim podacima o svemiru, kako se može istraživati, koji su modeli kojima se pokušava objasniti njegovo funkcioniranje, kako je nastao, u kojem smjeru ide.

Do danas je izvedeno preko pet tisuća lansiranja različitih letjelica. Na neke od tih povijesnih misija osvrnut će se predavač Ante Radonić.

Koliko smo danas ovisni o svemirskoj tehnologiji i što je napredak u toj tehnologiji omogućio, neke su od tema predavanja na kraju kojih će posjetitelji moći postavljati pitanja o svemiru i svemirskim letovima.

Broj posjetitelja u Planetarij je ograničen na 72, a ulaznice za predavanja su besplatne i mogu se podići na blagajni Tehničkog muzeja.