Tomašević: projekti za kompostanu i sortirnicu spremni za nekoliko mjeseci

Tomašević: projekti za kompostanu i sortirnicu spremni za nekoliko mjeseci

Željko Hladika/Pixsell

Dok Zagreb ne izgradi kompostanu i sortirnicu, bit će prisiljen naručivati usluge zbrinjavanja plastike i biootpada od privatnih tvrtki, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je da se intenzivno radi na planovima za izgradnju kompostane i sortirnice.

- Nadamo se da će se ti projekti realizirati u najkraćem mogućem roku, međutim, radi se o višegodišnjim projektima što se tiče gradnje, što se tiče pripreme, dokumentacije, a uskoro će se ići - koliko smo informirani - natječaji za kompostane i sortirnice od strane Minstarstva gospodarstva i održivog razvoja. Kad kažem uskoro, mislim na prvi kvartal iduće godine, znači za nekoliko mjeseci i tu bi Grad Zagreb trebao na neki način biti spreman s projektima - najavio je Tomašević.    

Gradonačelnik je pojasnio i da drobilice za glomazni otpad još nisu u funkciji na odlagalištu Jakuševac jer je za njih potrebno ishoditi dozvole.

- Taj postupak je u tijeku i iz te perspektive poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno da se napravi vezano za sve elaborate i tako dalje, i to je razlog zašto taj postupak izdavanja dozvola još uvijek u tijeku, i to je razlog zašto niti unajmljena drobilica nije još uvijek konzumirana, odnosno ne operira na području platoa na Jakuševcu. Što se tiče ovih kupljenih drobilica - one su kupljene, međutim, postoji rok za prodavače, to jest od svojih dobavljača da dobave te drobilice i rekao sam da je to po uvjetima natječaja šest mjeseci, međutim, u komunikaciji s prodavateljima smo dobili informacije da bi to moglo biti tri mjeseca tako da nadam se da će to biti za nekoliko mjeseci - zaključio je Tomašević.