Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Zeljko Hladika/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander .

Tomašević je istaknuo da kao gradonačelnik nema izravne ovlasti za smjenu Buljan Flander, nego može smijeniti Upravno vijeće Poliklinike.

-Mi kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova-, kazao je Tomašević.

Protivimo se ovakvoj praksi. Smijenit ćemo u najkraćem mogućem roku članove Upravnog vijeća Poliklinike koji predstavljaju Grad Zagreb, te u najkraćem mogućem roku imenovati nove, najavio je.
Tomašević je rekao kako je Grad prije nekoliko dana zatražio internu kontrolu poslovanja Poliklinike da se vidi ima li nekih nepravilnosti.

Pozvao je i Ministarstvo zdravstva da napravi stručni zdravstven nazor jer je to u njihovoj nadležnosti. Razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike je odluka zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje teksove o Gordani Buljan Flander, nakon što je taj neprofitni portal u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?", u kojima problematizira rad Buljan Flander, odnosno Poliklinike.

Hrvatsko novinarsko društva i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su u četvrtak da donesena sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija te pozivaju medije da se odupru ovakvom obliku pritiska te u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i H-alterom.