Tomislav Tomašević predstavio kandidate za zamjenike

Tomislav Tomašević predstavio kandidate za zamjenike

Foto: Radio Sljeme

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika platforme Možemo Tomislav Tomašević predstavio je svoje kandidate za zamjenike. To su Danijela Dolenec i Luka Korlaet, oboje znanstvenici. Dolenec bi bila zadužena za reorganizaciju administracije, a Korlaet za obnovu Zagreba.

- Danijela Dolenec i Luka Korlaet moj su tim s kojim ćemo zagrebačku gradsku upravu pretvoriti u suvremenu, pristupačnu, pravednu i kvalitetnu, po mjeri Zagreba 21. stoljeća - istaknuo je prilikom jutrošnjeg predstavljanja kandidatkinje i kandidata za zamjenike gradonačelnika Tomislav Tomašević ispred Možemo! i Zagreb je naš!

Kandidatkinja za prvu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika je Danijela Dolenec, nagrađivana znanstvenica i izvanredna profesorica na Fakultetu političkih znanosti koja je magistrirala administraciju i javne politike, a usavršavala se, među ostalim, na Harvardu i Oksfordu. Dosadašnje upravljanje Zagrebom naziva šerifovskim.

Prioritet našeg tima u realizaciji vizije razvoja grada bit će prava promjena načina upravljanja, jer je šerifovski način upravljanja, u kojem se čeka mig gradonačelnika da bi se išta poduzelo, koruptivan, nepravedan, neefikasan i neambiciozan za grad veličine i važnosti kakvu ima Zagreb", ocijenila je i najavila kako su prioriteti njezinog rada ustroj i kapacitiranje gradske uprave, upravljanje u partnerstvu s građanima i jačanje inovacijskog potencijala Zagreba.

Drugi Tomaševićev zamjenik bi bio Luka Korlaet, arhitekt s katedre za projektiranje zgrada na Arhitektonskom fakultetu, koji je bio angažiran u pregledavanju zgrada nakon potresa. S obzirom na to iskustvo - fokus mu je obnova Zagreba.

Istaknuo je kako je stanovanje u Zagrebu nepriuštivo: cijene prodaje i najma su izvan kontrole jer je pretvaranje velikog broja stanova u apartmane za turiste smanjilo ponudu i povećalo cijene dugoročnog najma, a onda je potres učinio nešto još gore: trajno oštetio velik dio stambenog fonda, izazvao depopulaciju i rast cijena u novim zgradama.

- Prvo smo čekali Zakon, pa smo čekali Prvi program mjera, pa osnivanje Fonda, pa se ispostavilo da su procedure zahtjevne a novaca malo. U odgovoru na to, mi smo s eminentnim domaćim i stranim stručnjacima postavili tehnološki i financijski okvir koji bi obnovu trebao značajno pojednostavniti i ubrzati.

Zajedno s Tomaševićem, kandidati za zamjenike gradonačelnika najavili su za sutra i konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljen novi model poslijepotresne obnove privatnih stambenih nekretnina u Zagrebu.