"Treba nam videonadzor u autobusima i tramvajima"

"Treba nam videonadzor u autobusima i tramvajima"

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U manje od dva mjeseca u Zagrebu se dogodilo 16 fizičkih i verbalnih napada na ZET-ove vozače autobusa i kontrolore. Da je vrijeme za uzbunu upozorava Sindikat vozača i prometnih radnika koji je na tribini okupio sve relevantne institucije. Iznijeli su popis zahtjeva.

Napad se najčešće događa kada putnik odbije platiti kartu. Dolazi do verbalnog napada koji često preraste u fizički obračun. Dugogodišnji kontrolor u ZET-u Davor Šarić smatra da socijalno stanje u društvu itekako utječe na povećanje broja sukoba. Kaže da se osjeća sigurnije otkada su na javnim površinama uvedene nadzorne kamere, no situacija bi bila puno bolja da se kamere nalaze u svim autobusima.

Ključno je da napadača možemo identificirati - kaže Šarić i dodaje - važni su periferni djelovi grada: područje Velike Gorice, Zaprešića itd.

Predsjednik Sindikata Anto Jelić od nadležnih instituacija zahtjeva da se što prije postave kamere. No, to nije jedina problematika s kojom se susreću vozači i kontrolori. Zakonska regulativa je loša zato što se napadača i vozača stavlja u ravnopravan položaj, obojica se procesuiraju.

Zahtjevamo da se u sva vozila uvede videonadzor, zatim da se promijeni zakon, odnosno da se prijava ne podnosi i protiv vozača i protiv napadača i naravno da sudstvo odredi primjerenu kaznu za takav napad - ističe Jelić.