Trgovci i dalje na Črnomercu

Trgovci i dalje na Črnomercu

Borna Filic/PIXSELL

Trgovci na tržnici na Črnomercu, na prostoru kod bivše ciglane Cerje mogli su tamo prodavati svoje proizvode do početka ove godine. Na toj se parceli naime trebao graditi poslovno-stambeni kompleks. No dogodio se obrat povoljan po trgovce!

Ugovor o najmu koji su trgovci imali s Ciglanom Cerje Tužno, a koja je pak parcelu na okretištu na Črnomercu zakupila od Agrokora, istekao je 31. prosinca. Trgovci nisu bili sigurnih hoće li nakon tog datuma morati iseliti ili će moći i dalje prodavati svoje proizvode.

"Pa mi smo ustvari iz autsajdera prešli u pobjednike!" Ustvrdio je to predsjednik sindikata trgovine na otvorenom Stjepan Kudelić. Rekao je kako su se trgovci i sindikat obratili upravi Agrokora s kojom su dogovorili sve uvjete da im ta tvtka bude najmodavac, a trenutačno ih je preuzeo Žitnjak koji je sastavni dio te grupacije: "Ugovori su potpisani do kraja godine, a od 1. veljače se normalno posluje. Cijene su ostale iste, štandova je ostao isti broj, negdje oko 130 do 140 onih koji rade. Znači to je negdje oko 55 obrta koji posluju tamo."

Ipak Kudelić se požalio kako prodaja ide loše: "Posla baš nema, ali to nije samo na tržnici Črnomerec. Veljača je inče takva. U ovoj se godini slabo trguje, a znamo i mi sami da je velika konkurencija, trgovina je sada na najnižim granama."

Ugovor s Agrokorom potpisan je do kraja godine, a hoće li se on produživati Kudelić ne zna. Ipak trgovci na Črnomercu svjesni su da će jednoga dana morati otići s tog prostora, no sada ipak imaju dovoljno vremena da pronađu novi prostor.