U 2017. niži mortalitet žena od karcinoma dojke nego u prethodnim godinama

U 2017. niži mortalitet žena od karcinoma dojke nego u prethodnim godinama

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dan je ružičaste vrpce koji se, u znak za sve preminule od raka dojke i one koje se bore s tom zloćudnom bolešću, obilježava se već 25 godina u 30-ak država u svijetu. U Hrvatskoj je to prva subota u listopadu.

Svake godine od spomenute bolesti oboli više od 2.700 žena, a umre oko 800. Statistika je iz godine u godinu pozitivnija, istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, doktor Damir Eljuga, ističući važnost preventivnog pregleda. Upravo poradi odaziva žena na besplatan mamografski pregled bilježimo prvi put za 2017. značajno niži mortalitet žena i on je negdje od 15-20% niži nego u prethodnim godinama. Nisam zadovoljan sa postotkom odaziva žena na mamografske preglede u Hrvatskoj je oko 60 %, a da bi Nacionalni program bio optimalno učinkovit potrebno je barem negdje 80% odaziva!

I članice osječkog Mame kluba u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo pozivaju građane na prevenciju karcinoma dojke. Najprije oni moraju odlučiti da žele nešto učiniti za svoje zdravlje! Statistike pokazuju da je sve više otkrivenih, znači ipak se odlučuju sve više brinuti o sebi, rekla je predsjednica Kluba, Katica Andraši.

Da i Vlada poduzima određene mjere pohvalio se ministar zdravstva Milan Kujundžić ističući kako je ove godine nabavila adekvatnu opremu za liječenje karcinoma. U zadnjih nekoliko mjeseci nabavili smo linearni akcelerator Osijeku, na Rebru i upravo je u tijeku raspisivanje natječaja za kojega su osigurana sredstva - linearni akcelerator za liječenje djece, odnosno Klaićevu bolnicu!

Važno je upozoravati i poticati na redovite preglede poradi ranog otkrivanja raka dojke kod žena, ali i muškaraca, čime se poveća mogućnost izlječenja.