U Gajnicama uskoro centar za osobe pod međunarodnom zaštitom?

U Gajnicama uskoro centar za osobe pod međunarodnom zaštitom?

Ivan Hlupić/RadioSljeme

Nekadašnju policijsku postaju, nakon što je s MUP-om potpisan sporazum o korištenju bez naknade, Baptistička crkva preuređuje u centar za integracijske programe i smještaj osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, potvrdili su nam iz MUP-a.

MUP pojašnjava da se zgrada može koristiti i za druge općekorisne društvene, socijalne i humanitarne programe, uz njihovu prethodnu suglasnost. U Sporazumu koji posjedujemo utvrđeno je i da Baptistička crkva mora sve potrebne radove na uređenju izvršiti u roku od godine dana od potpisa sporazuma s MUP-om. Taj rok istekao je 5. veljače, a vidljivo je da su grubi građevinski radovi još u tijeku.

Iz Gradskog ureda za graditeljstvo, izgradnju grada, komunalne poslove i promet objasnili su nam u današnjoj emisiji Moj firtl da za radove koji su u tijeku nije izdana građevinska dozvola, no utvrđivanje nepravilnosti je na građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva, rekao je pomoćnik resornog pročelnika Saša Rakić. U sporazumu s MUP-om naznačeno je da korisnik zgrade mora ishoditi sve potrebne dozvole za obnovu objekta.

Vijeće gradske četvrti Podsused Vrapče informirano je o namjerama Baptističke crkve, potvrdio je predsjednik Vijeća Dejan Kljajić. Vijećnici su čak u svibnju prošle godine u organizaciji Baptističke crkve obišli Prihvatilište za tražitelje azila u hotelu Porin, no do danas nije održana javna rasprava ili tribina o ovom projektu a što su zahtjevali građani. Također, Grad se nije uopće uključio u pripremu ovog projekta, što je, kako neslužbeno doznajemo, razljutilo i gradonačelnika Milana Bandića koji je zadužio svoje urede da provjere što se zapravo događa u Gajnicama.

Baptistički pastor Mihal Kreko u srpnju prošle godine Bandiću je uputio dopis u kojem ga obavještava o projektu "Kuća nade" i uređenju MUP-ove zgrade u Gajnicama, pa nije jasno zašto do danas Grad nije reagirao. U tom dopisu procjenjuje se vrijednost potrebnih radova na oko milijun i pol kuna te se od Grada moli novčanu donaciju. "Kuću nade" Kreko u tom dopisu opisuje kao "program pravde, milosrđa i nade za najranjivije".

Kreko je bio pozvan i u našu emisiju Moj firtl, no nakon dolaska naše ekipe u Gajnice i okupljanja pozvanih gostiju i nekolicine građana, pastor je otišao s gradilišta i za sobom pozvao nekoliko radnika koji su tijekom jutra izvodili radove na zgradi. Kroz zatvoreni prozor automobila poručio nam je da ne želi sudjelovati u emisiji, a uskoro se na mjestu emitiranja naše emisije pojavila policija kojoj su Krekini suradnici prijavili prosvjed s transparentima ispred "Kuće nade". Policija je utvrdila da se ne radi o prosvjedu.

Prije nego što je otišao, Kreko nam je u dvorištu zgrade pokazao mjesto na kojem će biti montažna terasa, kako je rekao - donacija iz Amerike. Tvrdi i da migranata ili osoba koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu u zgradi neće biti ako država ne plati njihov smještaj. Želi u tom objektu organizirati socijalne programe za obitelji iz Gajnica, čak i kuhinju u kojoj bi se kuhalo za starije osobe kojima je potrebna ta usluga i drugo. Uglavnom, negoduje jer se polemizira o nečemu što je, tvrdi, dobra namjera i humani projekt. Na pitanje zašto nam onda MUP u svom odgovoru izričito tvrdi da se Baptistička crkva mora držati obaveza iz sporazuma koje se odnose isključivo na integracijske programe, Kreko je našeg novinara pitao jesmo li prijavili prosvjed!?