U Gornjem Desincu otvoren niskoenergetski dječji vrtić

U  Gornjem Desincu otvoren niskoenergetski dječji vrtić

Robert Anic/PIXSELL

Niskoenergetski dječji vrtić vrijedan 12,1 milijuna kuna, koji je sa 1,9 milijuna kuna sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, otvoren je u Gornjem Desincu u Jastrebarskom.

"Zahvaljujući gradnji po principima energetske učinkovitosti osigurani su dobrobit za okoliš, manji troškovi za energiju i održavanje objekta, a djeci i odgajateljima osigurat će se kvalitetni uvjeti boravka u dječjem vrtiću", istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

"Vrtić se grije na šumsku biomasu, izolacija je iznad standarda, pa će se trošiti puno manje energije na zagrijavanje i hlađenje prostora, a zbog upotrebe materijala i načina postavljanja rasvjete vrtić je puno ugodniji i zdraviji za djecu", kazao je Zmajlović.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izrazio je zadovoljstvo što je Jastrebarsko u vrijeme ekonomske krize izdvojilo značajna sredstva za izgradnju objekta za odgoj i obrazovanje, te je posebno čestitao što u tom gradići postoji potreba za dječjim vrtićem u sadašnjoj "crnoj demografskoj slici Hrvatske". Novinarima je rekao da kratkoročno nema planova za izgradnju vrtića sredstvima iz državnog proračuna, jer u ovogodišnjem proračunu, kao i onom za iduću godinu, nema puno mjesta za investicije na razini države.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel istaknuo je da je to prvi javni niskoenergetski objekt u tom gradu i prvi niskoenergetski dječji vrtić ne samo u Jaski nego i u okruženju.