U Hrvatskoj 2800 umirovljenika bez OIB-a

U Hrvatskoj 2800 umirovljenika bez OIB-a

Oko 50 tisuća umirovljenika, većinom iz inozemstva, neće dobiti svoju mirovinu za listopad. Razlog je što nisu na vrijeme dostavili svoj osobni identifikacijski broj.

Već godinu i pol upozoravamo da se bez OIB-a više neće moći dobiti mirovina, kaže resorni ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Veliki dio umirovljenika dostavilo je OIB, no za njih 2.800 u Hrvatskoj i dalje nema podataka. Bit će zanimljivo vidjeti gdje su ti ljudi. Jesu li u Hrvatskoj, jesu li među živima, zbog čega su se oglušili na naše apele da nam dostave OIB?, pita Mrsić.

Dok u resornom ministarstvu kažu da su svi imali dovoljno vremena da pribave potrebne podatke, umirovljeničke udruge smatraju da nije trebalo ići s tako radikalnim metodama. Nitko ne može predvidjeti u kojim okolnostima žive umirovljenici. Neki nisu ni svjesni da su još živi, neki su u bolnici, neki su sami, neki se zainate, kaže predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. Blok umirovljenici zajedno upozorava da je HZMO do tog podatka za svakog svog korisnika mogao doći kontaktirajući Poreznu upravu koja je po službenoj dužnosti građanima određivala OIB.

Svaki treći umirovljenik, koji prima našu mirovinu, a ne živi u Hrvatskoj, nema OIB. Na inozemne se mirovine troši oko milijardu i pol kuna na godinu, pa u Vladi žele znati kamo i kome taj novac odlazi. Po riječima ministra Mrsića na taj će se način onemogućiti sve one koji pokušavaju loviti u mutnom i koji mirovine primaju nezasluženo. Neki su i preminuli, pa je obitelj primala mirovinu po šest mjeseci ili godinu dana. Kada sredstva odu iz Hrvatske, onda ih je vrlo teško vratiti natrag, zaključio je Mrsić. Sve lovce u mutnom provjeravat će policija i DORH. Onaj tko je mirovine podizao, a da na to nije imao pravo, taj će novac morati vratiti.