U Novom Jelkovcu nastaje Centar za osobe s invaliditetom

U Novom Jelkovcu nastaje Centar za osobe s invaliditetom

Petar Glebov/PIXSELL

Zagreb će do kraja 2015. dobiti Centar izvrsnosti za osobe s invaliditetom - jedinstveno mjesto na kojem će se građanima s posebnim potrebama nuditi pomoć u svakom pogledu, od edukacije do smještaja. Dogovoreno je to potpisivanjem sporazuma Zagreba i šest udruga. Centar će nastati prenamjenom gradskih stanova u Novom Jelkovcu.

Sporazum je potpisan između Grada Zagreba i CEDEPE Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Društva distrofičara Zagreb, Društva tjelesnih invalida, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Saveza društava distrofičara Hrvatske.

Dio gradskih stanova u prizemlju jedne od zgrada u naselju Novi Jelkovec, konačno će imati svrhu. Oni kojima je to najpotrebnije i koji već godinama u skučenim uvijetima djeluju humanitarno, sada će svojim korisnicima moći pružiti mnogo više. Prenamjenom će nastati jedinstveno mjesto za osobe s invaliditetom, Centar u kojem će moći dobiti savjet ali i konkretnu pomoć.

"Mi prvi puta dobivamo i centar neovisnog življenja, to znači mjesto izvrsnosti na kojem će se moći s osobama s invaliditetom od početka, znači od trenutka kada saznaje za dijagnozu, od trenutka kada dobiva dijete koje je nazovimo ga neželjeno dijete, dobiti savjete, podršku da krene sa ranom intervencijom, da se ona osposobi kroz sve te uređaje za jedan kvalitetan i i samostalan život", rekla je predsjednica Društva distrofičara Marica Mirić.

Kompleks će se prostirati na 1600 četvornih metara, pa će mnoge udruge riješiti problem nedostatka kvadrata. Gradonačelnik Milan Bandić otvorenje obećaje do kraja 2015. godine. "Bit će rebalans 24.07. za projekte, bit će rebalans na jesen za početak radova i bit će proračun za iduću godinu. Budući da se ja tu nešto pitam kad se predlaže i rebalans i proračun, onda će to biti prioritet. Budite sigurni da će to biti napravljeno do konca 2015. ili mene ne bu. A mene bu."

Bandić na taj način nastavlja s ulaganjima u Novi Jelkovec. Vrtić i osnovna škola izgrađeni su nedavno, u rujnu vrata otvara srednja škola, gradi se bazen i sportska dvorana. Očekuje da će u novoizgrađenom naselju u idućih godinu, dvije živjeti barem 10 000 Zagrepčana. Možda do tada ovo prestane biti naselje za koje kažu da je "na lošem glasu".