U ponedjeljak počinje škola! Oprezno u prometu

U ponedjeljak počinje škola! Oprezno u prometu

Ivica Galovic/PIXSELL

U ponedjeljak počinje nova školska godina pa policija upozorava na sigurnost djece. Već su počeli akciju "Poštujte naše znakove", no apeliraju i na roditelje jer je sigurnost djece odgovornost i odraslih.

Više od 38 tisuća prvašića u cijeloj zemlji, odnosno novih sudionika u prometu, sljedeći tjedan kreće u školske avanture. Zbog njihove, ali i sigurnosti sve djece, policija od 1995. provodi akciju "Poštujte naše znakove".

Ove godine s njom su već krenuli - Tu prvenstveno mislim da su naši policijski službenici obišli zone škola, vidjeli su u kakvom je stanju prometna signalizacija i tamo gdje je to bilo potrebno, tražili smo da se žurno ona dovede u ispravno stanje kako bi početak školske godine i, na taj način, obilježili ispravnom signalizacijom - rekao je Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

Ovaj će mjesec policijski službenici, osim preventivnih aktivnosti poput upoznavanja prvašića i roditelja s pravilima sigurnosti u prometu, provoditi i one represivne - Naši policijski službenici, pogotovo oko početka i završetka škole, bit će prisutni u zonama škola. Tamo ćemo pomagati djeci da na siguran način prijeđu preko kolnika, ali isto tako, vodit ćemo računa i o nepropisno parkiranim vozilima: kažnjavat ćemo vozače koji nepropisno parkiraju vozila i na taj način zakljanjaju vidljivost djeteta. Osim toga, policijski će službenici mjeriti brzinu u zonama škola - najavio je Mataija.

U prvih osam mjeseci na našim je prometnicama poginulo 5-ero djece pa se nadamo da će, između ostalog i ove policijske mjere zaustaviti taj crni niz.