U Registru novih 85 darivatelja

U Registru novih 85 darivatelja

Nikola Cutuk/PIXSELL

Na dvjema akcijama upisa u Registar koje je Zaklada Ana Rukavina organizirala na Visokoj školi za komunikacijski menadžment „Edward Bernays" i Edukacijsko - rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, Registar je povećan za ukupno 85 dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi upisani studenti doprinose spašavanju oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama". Njome Zaklada želi podsjetiti sve građane da u sebi nose lijek kojim mogu spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Kako bi lijek stigao do oboljele osobe, potrebno je učiniti prvi korak i upisati se u Registar. Nakon upisa, uzorak se tipizira. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći da se izliječi.

Tijekom osam uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 45.822 građana, od čega je čak 43.274 uzoraka tipizirano. Iz hrvatskog je Registra izdano ukupno 43 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente. Povećanje te brojke, kojem su doprinijeli i zagrebački studenti, znači novu šansu za život teško oboljelih i potiče Zakladu na daljnji rad.