U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorene geotermalne dizalice topline

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorene geotermalne dizalice topline

Slavko Midzor/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić sa suradnicima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla danas je u rad pustila geotermalnu dizalicu topline, izrađenu u sklopu EU projekta Cheap - jeftini geotermalni sustavi toplinskih pumpi.

Geotermalne dizalice topline čine sustav koji se upotrebljava za grijanje i hlađenje prostora. U sklopu njega postavljeno je šest bušotina dubine do 100 metara sa sondama - izmjerivačima topline. Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić: "Mi smo na taj način kvaliteto riješili grijanje i hlađenje izložbenog paviljona koji svakodnevno posjećuje veliki broj ljudi".

Govoreći u ime grada Zagreba, koji je financijiski projekt podupro sa 170 000 kuna, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je:
"Grad Zagreb uvijek pomaže u realizaciji takvih projekata koji pomažu u prevenciji globalnog zatopljenja što je i jedan od ciljeva projekata. "
Projekt obuhvača postavljanje šest takvih dizalica topline na šest različitih lokacija širom Europe. Tehniočki muzej Nikola Tesla izabran je prema kritetiju da građavina ima status kulturnog dobra i djeluje kao kulturna ustanova.