U tijeku su pripreme za skidanje sjevernog tornja katedrale

U tijeku su pripreme za skidanje sjevernog tornja katedrale

Sanjin Strukic/PIXSELL

Potres, koji je pogodio Zagreb, srušio je kameni vrh južnoga tornja katedrale, a dio sjevernog tornja, koji se uslijed potresa zarotirao za 15 centimetara, mora biti uklonjen. Pripreme za skidanje u punom su tijeku.

Zbog opasnosti od urušavanja, u tijeku su pripremne radnje za skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji se uslijed razornog potresa zarotirao za čak 15 centimetara.

Toranj koji je težak oko 36 tona, skidat će dvije dizalice koje su stacionirane ispred same katedrale. Nakon  pregleda video snimaka iz drona potvrđena su znatna oštećenja,  i zaključak statičara članova  stručne komisije bio je nažalost jednoglasan - sjeverni toranj mora se skinuti kaže predsjednik Odbora za obnovu katedrale monsinjor Ivan Hren

-Mi ništa ne obnavljamo sada, već skidamo sve što prijeti ljudima i radnicima koji rade okolo, radimo pripremne radnje u sjevernom tornju koje su vrlo zahtjevne, a imamo i puno nepoznanica jer ljudi znaju pitati kada ćemo skidati sjeverni toranj? Skidati ćemo ga kada budemo spremni, teško je to sada reći- istaknuo je monsinjor Hren. 

Točni podaci o troškovima sanacije katedrale nisu iznijeti u javnost, obnova će nesumnjivo trajati dugo, no Zagrepčanima ostaje nada, da će jedan od simbola grada, jednog dana zasjati u svom punom sjaju.