U Zagrebačkoj županiji rekordno prstenovanje ptića bijelih roda

U Zagrebačkoj županiji rekordno prstenovanje ptića bijelih roda U Zagrebačkoj županiji rekordno prstenovanje ptića bijelih roda

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

U Zagrebačkoj županiji ove je godine prstenovano 125 ptića bijelih roda, najviše od kad se prstenovanje provodi, priopćila je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije koja upravlja zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode.

U 2013. prstenovano je 105 ptića, 2014. godine 107 te prošle godine 72 ptića, dok je u 2016., koja je proglašena Godinom bijele rode, prstenovano više od 125 ptića, naveo je Zeleni prsten koji provodi prstenovanje u suradnji s Ornitološkim zavodom HAZU-a i uz pomoć Hrvatske elektroprivrede. Zaključuju kao da rode znaju da je Skupština Zagrebačke županije proglasila 2016. i 2017. Godinama bijele rode u Zagrebačkoj županiji.

Ovlašteni prstenovači Luka Basrek i Luka Jurinović prstenovali su protekli tjedan ptiće na području Ivanić-Grada, Dugog Sela, Vrbovca, Rugvice, Klinča Sela i Pisarovine, stavljanjem metalnih ili plastičnih prstenova na nogu rode.

Prstenovanje je važno jer se evidentiranjem mjesta na kojima su prstenovane ptice viđene ili ulovljene omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja, ističe JU Zeleni prsten na svojim internetskim stranicama. Tri rode koje su prstenovane u Zagrebačkoj županiji, opažene su u Izraelu, a jedna u Budimpešti.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.