U Zagrebu, košarkom, najavljena nova sportska suradnja Kine i Hrvatske

U Zagrebu, košarkom, najavljena nova sportska suradnja Kine i Hrvatske

Igor Kralj/PIXSELL

Vicepremijerka Narodne Republike Kine Sun Chunian, predsjenik HOO Zlatka Mateše, u Sportskoj Dvorani Dražen Petrović uz ostale goste, odgledali su oglednu košarkašku utakmicu sportaša Kine i hrvatske ekipe s kojom je se službeno najavila nova suradnja Kine i Hrvatske.

Prije 10 godina potpisan je ugovor između dvaju resornih ministarstava i Olimpijskih odbora odnosno Pekinškog sportskog sveučilišta i onog Kineziološkog iz našega grada. Nakon toga započet je proces koji bi trebao učiniti uspješnim kombinaciju kineske discipline i naše sportske drskosti.

Vrhunski sport i sportaši otvaraju mnoga vrata. Kao i mi i predsjednik Sportskog sveučilišta u Pekimgu gos Cao Weidong ovoga ljeta imao je samo jednog ljubimca:
"Ja osobno znam puno vrhunskih hrvatskih sportaša. Ovoga ljeta kao i mnoge druge, impresionirao me hrvataski nogometni tim i njegov uspjeh u Rusiji. Ponajviše mi se svidio vaš kapetan Luka Modrić."

Kineski dječaci do 15 godina selekcionirani su u svojoj domovini i prema pokazanom učiti će se košarci , rukometu i odbojci. Oni su u našem gradu dva mjeseca i tu bi uz učenje i treniranje trebali  ostati 3 godine.