U Zagrebu počinje cijepljenje opće populacije

U Zagrebu počinje cijepljenje opće populacije

Marko Prpic/PIXSELL

U Zagrebu počinje cijepljenje protiv koronavirusa, za starije od 65 godina i kronične bolesnike. Uz ordinacije obiteljske medicine cijepljenje će bti na pet punktova na području DZ Zagreb-Centar, četiri pri DZ Zagreb-Istok, a devet na području DZ Zagreb-zapad, te jedan u NZJZ u Mirogojskoj ulici.

Od 500 liječnika obiteljske medicine, njih 400-tinjak odlučilo je cijepiti opću populaciju. Na raspolaganju će imati 16 000 doza.  Pet punktova za cijepljenje bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, a devet na području Doma zdravlja Zagreb-zapad. Jedan punkt će biti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Mirogojskoj ulici. A cijepljenje će biti organizirano i u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu kad dođe vrijeme maovnog procijepljivanja stanovništva. 

Ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar" izjavio je da je do sada prijavljeno više od 85 tisuća građana, a svakim danom taj broj raste. Stiglo je cjepivo AstraZeneca, a Moderna kasni, rekao je i istaknuo kako su sva cjepiva dobra. U sve ordinacije dostavljena je oprema za cijepljenje, a službeno može se reći da cijepljenje počinje danas popodne a kreće sa sutrašnjim danom, rekao je dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zapad potvrdio je da cjepiva stižu u ordinacije. Obuhvat ordinacija obiteljske medicine je velik kao i organizacijski posao. Istaknuo je kako liječnici mogu pozvati i pacijente mlađe dobi ako zato postoji medicinska indikacija. 

Pojedini liječnici tvrde da im nedostaje službenih informacija te da su u nezgodnoj situaciji jer među 400 pacijenata moraju izabrati 30 koje će cijepiti. 

- Dali smo na biranje timovima obiteljske medicine da li žele cijepiti u svojoj ordinaciji ili na punktu, no to pacijente ne treba zbunjivati zato što je svaki liječnik kontaktirao svojeg pacijenta i obavijestio ga gdje mora doći - istaknula je koordinatorica cijepljenja za Grad Zagreb Martina Anić.

- Svaki Dom zdravlja je ponudio ono što može. 

Sve detalje poslušajte u razgovoru s koordinatoricom cijepljenja za Grad Zagreb Martinom Anić. 

Razgovor: Cijepljenje Zagreb