U Zaprešiću žele referendum zbog Novih dvora

U Zaprešiću žele referendum zbog Novih dvora

Anto Magzan/PIXSELL

Inicijativa za održavanje referenduma je politička, ali velik broj Zaprešićana nezadovoljno komentira odluku o davanju dvorca Jelačićevih u koncesiju Visokoj poslovnoj školi.

Podsjetimo, aktualni gradonačelnik Željko Turk (HDZ) na posljednjoj je sjednici Gradskoga vijeća u ovom mandatu kroz proceduru provukao i odluku o davanju dvorca Jelačićevih u koncesiju na 50 godina Visokoj poslovnoj školi 'Baltazar Adam Krčelić' koje je Grad Zaprešić suosnivač. Školom upravlja Turkov prethodnik na mjestu gradonačelnika i koalicijski partner na predstojećim izborima Vinko Morović. Namjena dvorca u najvećoj bi mjeri, tvrdio je Turk za Radio Sljeme, bila javna, protokolarna i turistička! Škola bi dobila nekoliko dvorana, a uredio bi se vinski podrum u Jelačićevom tunelu za bijeg.

Upravo vinski podrum ili bilo kakav drugi oblik ugostiteljske djelatnosti digao je na noge zaprešićku javnost. Pitaju se odakle školi obećanih dvadesetak milijuna kuna za dovršetak obnove dvorca i zbog čega Zaprešić samostalno ne dovrši projekt uređenja sredstvima iz fondova Europske unije? Sumnja se u Zaprešiću kako je cijeli slučaj zamišljen ne bi li se pogodovalo političkoj interesnoj skupini oko Turka i Morovića. Na obnovu dvorca već je potrošeno oko 8 milijuna kuna.

Prošli vikend zbog odluke se prosvjedovalo u organizaciji udruge 'Plemička mladež' koja se godinama zalaže za očuvanje tradicije Jelačićevih i banskih običaja (fotografija uz tekst je s tog prosvjeda, op.a.).

Za referendum je potrebno oko 4,500 potpisa građana s pravom glasa koji su prijavljeni na području Zaprešića. Potpisi će se prikupljati na nekoliko lokacija u gradu, ali i metodom 'od vrata do vrata' - najavljuju članovi nezavisne liste Glas Zaprešića koja je pokrenula inicijativu.