U Zoološki vrt stigla je nova "zvijerka"

U Zoološki vrt stigla je nova "zvijerka"

Mravojed (Mymecophaga tridactyla) u Zagreb je stigao iz Zoološkog vrta Cotswold u britanskom gradiću Burfordu, a posjetitelji će ga već ovaj vikend moći vidjeti u vremenu između 11 i 17 sati, u paviljonu "Duh monsunskih šuma".

Divovski mravojed najveći je od četiri vrste mravojeda, od vrha njuške do kraja repa može doseći dužinu od 2,1 metra. Nije agresivan, ali kada se osjeća ugroženo, može se žestoko braniti. Ako ga predator stjera u kut, mravojed se popne na stražnje noge i brani oštrim kandžama održavajući ravnotežu repom. Oštre kandže inače koristi za probijanje mravinjaka i termitnjaka, a za hvatanje mrava i termita mu služi dugačak jezik.

Kako bi ulovio plijen, jezik može izdužiti do 60 centimetara. Pritom može izvući i uvući jezik do 160 puta u minuti. Taj sisavac i mesojed je ugrožena vrsta. U prirodi može živjeti do 14 godina, a živi u tropskim šumama i na travnjacima Središnje i JužneAmerike. 

Budući da "stasiti" mravojed nema ime, njegovi timaritelji otvoreni su za prijedloge putem Facebook stranice zagrebačkog Zoološkog vrta.