Učenici razgovarali s astronautom s Međunarodne svemirske postaje

Učenici razgovarali s astronautom s Međunarodne svemirske postaje

Borna Filic/PIXSELL

Telefonski razgovor s američkim astronautom Scott Tinglom koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), obavili su učenici Prve srednje informatičke škole u Zagrebu. Razgovor je realiziran u okviru projekta amaterske radio stanice na ISS-u (ARISS) i Europske svemirske agencije.

Oko 9:45 javio se astronaut Scott Tingle nakon uspostave veze na kojoj su sudjelovale dvije amaterske radio stanice, jedna u Australiji, a druga na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Učenici su astronautu postavili 20 pitanja, između ostalog kako se tušira posada te koji je njihov profil po profesijama.  

Nije bilo nikakvih poteškoća, učenici su sva pitanja postavili, nije bilo prekida , sve je savršeno funkcioniralo. Morali smo podijeliti pitanja po razredima, po učenicima i morali smo ih odabrati 20. Mi smo imali pedesetak pitanja i morali smo napraviti nekakvu selekciju. Nažalost, puno dobrih pitanja nije prošlo, rekla je profesorica i voditeljica projekta, Tihana Jarić Dauenhauer.

Škola je imala samo mjesec dana za pripremu projekta koji se piše prema određenim specifikacijama, U projektu smo morali navesti koje tipove edukativnih radionica ćemo imati prije kontakta, koje tipove radionica povezanih s NASA-om, Europskom svemirskom agencijom i ISS-om ćemo imati poslije kontakta. Morali smo u kurikulumu navesti točno koji su nam predmeti povezani sa STEM-om, poput optike i radio valova. Trebali smo osigurati i dobru tehničku pripremu te pripremu prostorije s telovizorima i live prijenosom naše škole, objasnila je Jarić Dauenhauer.

Za projekt, kojemu je cilj poduprijeti razvoj STEM znanosti i obrazovanja, natjecalo se 39 škola iz Europske unije, a prihvaćeno ih je 14.