Učiteljski fakultet proslavio 100. obljetnicu

Učiteljski fakultet proslavio 100. obljetnicu

FOTO: Ivan Fedor

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježio 100. obljetnicu postojanja. U svijetlu novih obrazovnih reformi i zahtjeva učitelja za boljim plaćama, glavna tema bila je položaj učitelja danas u Hrvatskoj.

Riječ je o jednom od rijetkih fakulteta koji u sebi objedinjuje četiri područja - društveno, humanistčko, umjetničko i prirodoslovno područje. Učitelji su oni koji odgajaju našu djecu te su iznimno potrebni društvu, međutim to samo društvo, kao i politička elita, dovoljno ne cijene učiteljsku profesiju, istaknuo je dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić:

"Svi oni koji odlučuju o obrazovnim politikama trebaju zatomiti svoje partikularne političke interese i pronaći rješenje koje je u interesu nacije. Tu nema ustupaka, tu nema dogovora, tu nema političkih igara."

S time se složio i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras:

"Kada je riječ o plaćama, učitelji moraju imati dignitetne plaće, ali je još važnije da imaju dignitetan položaj u društvu. Naši učitelji nemaju prevelike plaće, zato smatram da treba povećati plaće. Treba vidjeti koji su prioriteti društva, a po meni obrazovanje, uključujući i ono visoko, mora imati prvi prioritet.

Slično razmišljaju i ljudi na terenu, sami učitelji. Smatraju kako imaju veliku odgovornost u odgoju djece, ali da to nije dovoljno cijenjeno:

"Najljepše zanimanje, a zapravo najteže zanimanje. Jako je teško biti učitelj, velika su očekivanja, traži se širok spektar znanja i kompetencija, a zapravo ste na dnu ljestvice."

Hoće li se situacija promijeniti, saznat ćemo uskoro. Možda već u četvrtak za kada je najavljen štrajk sindikata prosvjetnih radnika zbog niskih plaća učitelja u osnovnim i srednjim školama.