Udruga P.I.N.K. life obilježila Svjetski dan borbe protiv raka

Udruga P.I.N.K. life obilježila Svjetski dan borbe protiv raka

HRT Radio Sljeme

Svjetski dan borbe protiv raka na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježila je udruga P.I.N.K. life s ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.Građani su mogli saznati kako spriječiti bolest i informirati se o potporama koje Udruga organizira za oboljele.

Maligne bolesti u Hrvatskoj su drugi najčešći uzrok smrti. Predsjednica udruge P.I.N.K. life Nives Moric stoga je istaknula kako se građani moraju educirati o usvajanju zdravih navika kako bi se broj oboljelih smanjio.

"Poruka je što mi sami možemo učiniti u svojoj kući da spriječimo karcinom, a onda dalje. Znači, prevencija je jako važna, hodanje, kretanje, reguliranje tjelesne težine i preventivni pregledi", istaknula je Nives Moric.

Okupljeni građani mogli su saznati kako spriječiti bolest te se informirati o potporama koje Udruga organizira za oboljele, a koje su besplatne. Razgovarati su mogli i s okupljenim liječnicima specijalistima za maligne bolesti koji su istaknuli važnost redovitih pregleda. 

Hrvatska bilježi blagi porast oboljelih od krarcinoma, od 3 do 4 posto na godišnjoj razini, odnosno, preko 22 tisuće oboljelih godišnje. Predstojnik klinike za plastičnu kirurgiju kliničke bolnice Dubrava docent Krešimir Markić stoga poziva na redovite preglede.

"Ono što je jako bitno kod karcinoma je da prevencijom, ranim otkrivanjem, sigurno možemo utjecati na ishod liječenja i kvalitetu života", poručio je docent Krešimir Markić.

Okupljeni građani mogli su saznati kako spriječiti nastanak malignih bolesti te pojesti zdravi obrok, jabuku koju je Udruga dijelila kao simbol zdravlja. A osim prehrane, za zdrav život važan je i zdrav duhu, kako sami prolaznici tvrde.

Usvajanje zdravih navika, koje uključuju kretanje i zdravu prehranu, ključni su preduvijeti očuvanja zdravlja i prevencije malignih bolesti. A s tim ciljem Hrvatska će usvojiti i nacionalni program za borbu protiv karcinoma čija je izrada u završnoj fazi.