Udruga slijepih Zagreb dobila novu opremu za proizvodnju sapuna

Udruga slijepih Zagreb dobila novu opremu za proizvodnju sapuna

Udruga slijepih Zagreb koja je, između ostalog, poznata po proizvodnji ekoloških sapuna s točkicama, dobila je vrijednu donaciju od turske agencije za suradnju i koordinaciju. Nakon krutih sapuna udruga kreće u proizvodnju i onih tekućih.

Turska razvojna agencija - TIKA- prati društveno odgovorne projekte, a u Hrvatskoj je prisutna već desetak godina. Udruzi slijepih Zagreb, odlučila je donirati opremu za proizvodnju tekućih sapuna u vrijednosti od 240 000 kuna, Namjeravamo postići održivo društveno poduzetništvo i nova zapošljavanja naših nezaposlenih članova, slijepih i slabovidnih osoba. Ovo će biti poseban brand. Ciljamo da to bude održivi, ekološki proizvod kojim ćemo ući u ustanove, hotele, ugostiteljske objekte koji trebaju taj proizvod, istaknuo je izvršni direktor udruge, Goran Denis Tomašković.

Udruga je prije dvije godine osnovala svoju tvrtku za proizvodnju sapuna- "Sfera Visiju", Htjeli smo marginaliziranu skupinu slijepih i slabovidnih učiniti konkurentnima na tržištu. Tvrtka 'Sfera Visia' trenutno ima troje zaposlenih. To su sve slijepe i slabovidne osobe, ali ako će postojati rast potražnje i naše ponude onda ćemo zaposliti još slijepih i slabovidnih osoba, rekao je direktor tvrtke, Nikola Arbanas

A kako će nova oprema pomoći zaposlenicima objašnjava voditeljica proizvodnje, Barbara Šajinović, Znači podizanje proizvodnje na malo višu razinu. Do sada su to više bili kuhinjski uvjeti. Ovo je osnovna oprema koja je potrebna da bi proizvodnja došla u industrijska mjerila.

Plan udruge je zaposliti još petero ljudi, ali i fakultete opskrbljivati tekućim sapunima.

Na svečanosti su nazočiti Njegova Ekscelencija g. Mustafa Babür Hızlan, Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj, g. Haşim Koç, koordinator-ataše Turske agencije za suradnju i koordinaciju - TIKA koji su od udruge dobili i zahvalnice.