Udruge protiv okrutnosti nad životinjama

Udruge protiv okrutnosti nad životinjama

Marko Lukunić/PIXSELL

Ispred Ministarstva poljoprivrede održan je prosvjed za zaboravljene pse i druge životinje u Hrvatskoj, koji su podržale brojne udruge za životinje iz cijele zemlje i kojim se upozorava na neciviliziran i brutalan odnos prema životinjama.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman ponovno je upozorio da je Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu 2007. godine, te da je prošao rok da se ispoštuju odredbe zakona koje uključuju zbrinjavanje napuštenih životinja, programe udomljavanja i kastracije, kao i programe edukacije stanovništva.

Zakon o zaštiti životinja još uvijek nema adekvatne kaznene odredbe, nije propisano da skloništa mogu biti samo neprofitnog karaktera i po Zakonu nakon 60 dana u skloništu je odobreno usmrćivanje životinja, što se mora mijenjati, rekao je Oman.

Udruge iz cijele zemlje okupile su se da upozore na nerad institucija koje su zadužene djelovati po pitanju zaštite životinja. Zatražile su uklanjanje skloništa koja su deklarirana kao 'no kill', a svakodnevno prakticiraju usmrćivanje zdravih životinja koje do tada pate od bolesti, zaraza i nehumanih uvjeta.