Ugasite svjetla 29. ožujka!

Ugasite svjetla 29. ožujka!

Luka Stanzl/PIXSELL

Zagreb te brojni drigi hrvatski gradovi i ove će se godine gašenjem svjetla na jedan sat, posljednje subote ovog mjeseca, 29. ožujka, u 20 i 30 sati pridružiti najvećoj globalnoj volonterskoj akciji "Sat za planet Zemlju" kojom se osmu godinu za redom pokušava ekološki osvijestiti građane.

Te će subote u mrak utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijela Makarska rivijera, središte Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojni drugi gradovi.

"Prošle godine u ovu akciju uključilo se 48 hrvatskih gradova, ove su godine zasad uključena 43, a očekujemo da će se akciji priključiti više od 50 gradova", istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica inicijative "Sat za planet Zemlju" u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz WWF-a - svjetske organizacije za zaštitu prirode koja organizira ovu akciju. Istaknuvši da se "tamom" nastoji probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da se poduzme nešto kako bi se zaustavilo prekomjerno trošenje Zemljinih resursa, pozvala je sve građane da se 29. ožujka gašenjem svjetla od 20 i 30 do 21 i 30 sati i razmišljanjem o načinima očuvanja našeg planeta pridruže akciji.

Glavno obilježavanje u Zagrebu bit će ispred Katedrale, a organizatori apeliraju da djeca dođu odjevena u Spider-Mana - prvog ambasadora "Earth Houra", a tom prigodom snimit će se fotografija na kojoj će mali Spider-Mani, oblikujući broj 60, zaštitni znak Sata za planet Zemlju, držati upaljene svijeće.

ZET se pridružuje ovoj akciji tako što će omogućiti besplatan dolazak do središta grada javnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije, a tijekom samoga "Sata za planet Zemlju" bit će prigušena svjetla u svim vozilima.

U svijetu poznata kao "Earth Hour", ova akcija koju WWF (World Wildlife Fund, Svjetski fond za zaštitu prirode) organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007., u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta.

U sklopu akcije, svjetla se na jedan sat gase na brojnim svjetskim znamenitostima poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga te slapova Nijagare.

Hrvatska se toj akciji priključila 2009.