Uhlir: "Svi mostovi u Zagrebu u lošem su stanju!"

Uhlir: "Svi mostovi u Zagrebu u lošem su stanju!"

Nakon što je Savski most, na kojem se jučer odlomio komad asfalta, privremeno saniran, iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja najavljuju inspekciju svih zagrebačkih mostova, a državni tajnik Željko Uhlir tvrdi da svi gradski mostovi vape za rekonstrukcijom.

Iako je u manje od jednoga dana grad "zakrpao" rupu na Savskom mostu novim asfaltom, iz resornog ministarstva nisu zadovoljni stanjem sa zagrebačkim mostovima. Ministar Predrag Štromar najavio je da će zatražiti od građevinske inspekcije da ih sve pregleda i zatvori one koji su sigurnosna opasnost za građane. To je ministarstvo priopćilo da su još prošle godine uputili poziv gradovima za dostavu podataka o planu održavanja cestovnih građevina na njihovu području, te da je Grad Zagreb poslao izvještaj o stanju nekoliko mostova, među kojima nije Savski most. Gradonačelnika Milana Bandića, čini se, stanje u gradu ne zabrinjava - Ja brinem o sigurnosti mostova u Zagrebu više nego cijela Vlada zajedno na čelu s potpredsjednikom Štromarom. Inače, kad naprave jedan most, onda mogu mogu razgovarati relevantno s gradonačelnikom Zagreba. Lako je rušiti, treba graditi! Čovjek koji nije napravio ni kotac bi zatvarao mostove i Vlada koja gradi ovaj jedan već 29 godina, a ja napravio tri!

A državni tajnik u ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir istaknuo je da naš grad, po pitanju održavanja mostova, stoji najlošije - Iako ima proračun od 8 milijardi kuna godišnje, nije bio u stanju napraviti plan i program održavanja svojih mostova. Održavanje mostova se mora provoditi svake godine i to prema određenom planu zato što ti mostovi propadaju svake godine sve više i Jadranski most je također ugrožen nimalo manje nego Savski, samo što se to ne vidi na prvi pogled. Još 2017. struka je u elaboratu navela da je potrebno hitno izvršiti sanaciju Jadranskog mosta, a Grad Zagreb nije napravio ništa! 

Uhlir je istaknuo da su ugroženi svi zagrebački mostovi, Most slobode, Jankomirski, Omladinski i Podsusedski most - Za sve te mostove su 2016. i 2017. rađene analize stanja i elaborati pokazuju da svaki od tih mostova ima ozbiljnih problema iz razloga što se kontinuirano ne održavaju. Na Mostu slobode sa sada nešto radi, no ako bolje pogledate, saniraju se pješački hodnici i boja se ograda. A što je s lučnom konstrukcijom, stupovima, ležajevima? Opet imamo jedno zavaravanje javnosti kao da se nešto radi. Tako izgleda i prepiska s njima, cijelo vrijeme se daje nada da će se početi nešto raditi, međutim od toga ništa.

Iz resornog gradskog ureda priopćili su pak da je u planu temeljita obnova Savskog mosta koja uključuje novi kolnik i pješačku stazu, sanaciju čelične konstrukcije te novu odvodnju. Projekt je trenutačno u procesu dobivanja vodopravne potvrde od Hrvatskih voda, nakon čega slijedi pokretanje postupka javne nabave, a procijenjena vrijednost radova iznosi 23 milijuna kuna.

 

Željko Uhlir o lošem stanju zagrebačkih mostova