Umirovljenici za Lovrinovićev prijedlog!

Umirovljenici za Lovrinovićev prijedlog!

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Matica umirovljenika Hrvatske, najveća udruga civilnog društva koja okuplja 279.000 članova, podržava prijedlog ekonomskog stručnjaka i saborskog zastupnika Mosta Ivana Lovrinovića da se zamrzne ili ukine uplata doprinosa u drugi stup obvezne kapitalizirane štednje.

Slažu se i s prijedlogom da se taj novac vrati u prvi stup generacijske solidarnosti iz kojeg svi sadašnji umirovljenici primaju mirovinu. Čak je četvrtina sredstava iz sigurnog sustava generacijske solidarnosti prebačena u nesigurnu individualnu kapitaliziranu štednju, u privatne bankarske fondove kojima je interes profit i zarada bez socijalne osjetljivosti. Ukupno se godišnje time akumulira preko pet milijardi kuna u privatne bankarske fondove, a ta sredstva, koja nedostaju za isplatu mirovina, nadoknađuju se iz državnog proračuna - priopćeno je iz MUH-a.

Iz Matice poruka i mandataru Tihomiru Oreškoviću. Oni žele surađivati kao socijalni partner.

Upozorili su i na to da je prosječna mirovina u Republici Hrvatskoj 2239 kuna i da je to je samo 39 posto u odnosu prema prosječnoj plaći. Time je Hrvatska na samom dnu Europe, a umirovljenici su pali u siromaštvo koje je zabrinjavajuće - navedeno je, među ostalim, u priopćenju Matice umirovljenika Hrvatske.