Upitan početak obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Upitan početak obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Upitan početak obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Foto:HPM

Najveći projekt u kulturi u Gradu Zagrebu - izgradnja novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja uskoro bi trebala početi. Zbog povećanja cijena građevinskog materijala upitno je hoće li radovi početi na vrijeme, kako bi se iskoristio i europski novac.

Investicija vrijedna više od 70 milijuna kuna uključuje moderan novi stalni postav, pet laboratorija te novu suvenirnicu, multimedijsku dvoranu i muzejski ugostiteljski objekt.

Tako bi novi Hrvatski prirodoslovni muzej, nakon cjelovite rekonstrukcije te 170 godina brige i prezentacije prirodoslovlja u neprikladom prostoru, trebao postati reprezentativan prirodoslovni centar i muzej 21. stoljeća.

No, hoće li radovi uskoro početi, pita se dugogodišnji voditelj u Prirodoslovnom muzeju Nenad Jandrić:

- Ja se nadam, iako u posljednje vrijeme iz Grada dolaze disonantni tonovi i to je stvorilo, na neki način, dodatnu zabrinutost za sudbinu projekta. Treba jednostavno izaći van pred javnost i reći ide li Hrvatski prirodoslovni muzej ili ne. Po meni, s nekakvim nacionalnim, fundamentalnim vrijednostima nema igre i nema pogađanja.

Što je s obnovom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i kakvi su problemi nastali, pitali smo zamjenika gradonačelnika Luku Korlaeta u emisiji "Zagrebi po Zagrebu":

- To je jedan sjajan arhitektonski projekt. Ono što se pojavilo kao problem je rast cijena u odnosu na procjenu iz 2018. godine. Sada kada su došle ponude izvođača za rekonstrukciju HPM-a, cijene prve faze, građevinskih i obrtničkih radova su dvostruko više od početne procjene. I sad imamo problem što dalje s tim. No, ova Gradska uprava podržat će projekt, ona je izrazito afirmativna prema njemu i ponosna na njega, ali će ipak odluku o tome morati donijeti Skupština.

A novi Hrvatski prirodoslovni muzej, po završetku projekta krajem 2023. godine, postao bi tako jedinstven, moderan i zabavan muzej prirodoslovlja, mjesto istraživanja i učenja, ali i izuzetna turistička vrijednost našeg grada.