Upozorenje svim ženama! Što ranije na pregled

Upozorenje svim ženama! Što ranije na pregled

Mario Mihaljević

Na glavnom gradskom trgu predstavljena je kampanja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Predstavljanje kampanje dio je programa kojim Institut Ruđer Bošković i Udruga „SVE za NJU!" obilježavaju 8. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj akcije je upozoriti na važnost cijepljenja protiv HPV-a koji je glavni uzročnik te bolesti. U ranoj fazi bolest je izlječiva a može se spriječiti redovitim ginekološkim pregledima.. Nadam se da ćemo zajedno nastaviti organizirati ovakve akcije i tijekom godine rekla je Ljiljana Vukota dopredsjednica udruge Sve za nju...

"Ja se nadam da ćemo ovako zajedno nastaviti slaviti ovaj tjedan i slijedeće godine da bi se osvjestila javnost prije sve svega žene i majke i da promoviramo nacionalni program i da se žene konačno odazovu u probir".

Akciju je podržao i predsjednik gradske skupštine Darinko Kosor koji je naglasio kako će udruga uvijek imati skupštinsku potporu...

"Moja želja je da ova udruga ima što manje korisnika ali situacija je takva kakva je da se broj umrlih ne smanjuje. Mi ćemo kao gradska skupština učiniti sve što možemo kao i ovo na današnji dan da educiramo građane grada Zagreba."

Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 49 godina, zato je u svrhu prevencije prije dvije godine u Hrvatskoj krenuo i Nacionalni program koji žene poziva na redovite preglede.

 

Ljiljana Vukota

Darinko Kosor