URIHO obilježio 73. rođendan i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

URIHO obilježio 73. rođendan i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO: Ivan Fedor

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno URIHO, proslavila je 73. rođendan. Uoči Međunarodnog dana za osobe s invaliditetom na prigodnoj rođendanskoj manifestaciji ukazalo se na potrebu integracije osoba s invaliditetom u sve aspekte društva.

Bogatim programom - koji je uključivao okrugli stol, dodjelu priznanja najboljim sportašima s invaliditetom Grada Zagreba, šahovsku simultanku s hrvatskim velemajstorom Hrvojem Stevićem te koncert i dodjelu povelja 'Ivančica' - ustanova URIHO proslavila je svoj 73. rođendan te tradicionalno obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević pohvalila se odnosom Grada prema osobama s invaliditetom:

"Za osobe s invaliditetom važno je da u Gradu Zagrebu, što se tiče javnih politika, aktivno participiraju u svemu. Za osobu s invaliditetom jednako je važno imati pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama, kulturi i sportu te aktivnom provođenju svog slobodnog vremena.

Ravnatelj Ustanove Josip Držaić istaknuo da se neke stvari mogu poboljšati, međutim da je situacija sve bolja: 

"Koristim priliku da svim našim sugrađanima - osobama s invaliditetom - zaželim da dostojanstveno obilježe Međunarodni dan osoba s invaliditetom te da se "društveno" pokažu, kako bi društvo vidjelo da nas ima."

Sport je iznimno važan u integraciji osoba s invaliditetom u društvo, a to najbolje zna naša proslavljena stolnotenisačica i najuspješnija sportašica s invaliditetom Grada Zagreba u ovoj godini, Helena Dretar Karić:

"Na kraju godine uvijek su ta priznanja na ponos te su potvrda da se jako dobro radilo tijekom godine. naravno, ona su i motivacija za dodatni trud i zalaganje u budućnosti.

Inače, rezuolucijom UN-a 3. prosinca se od 1992. godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invalidetom kako bi se promicalo razumijevanje problema te poticalo na podršku dostojanstvu, pravima i dobrobiti osoba s invaliditetom.