Uručene Nagrade Vladimir Nazor za 2015. godinu

Uručene Nagrade Vladimir Nazor za 2015. godinu

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Laureatima je je - najviše državne nagrade za umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj uručio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Poručio je pri tom, kako tim nagradama Hrvatska nagrađuje svoje uglednike, čija postignuća nadahnjuju i uživaju poštovanje svekolike hrvatske javnosti.

Nagradom koja se dodjeljuje već 56 godina oni se nagrađuju za iznimnu duhovnu i stvaralačku kreativnost kojom oblikuju suvremenu nacionalnu umjetnost i kulturu. Iza ostvarenja tako visoko postavljenih ciljeva stoji izniman stvaralački čin kao odraz delikatnosti individualnog autorskog rukopisa i njegove osebujne raznolikosti -  kazao je ministar kulture na svečanoj dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu.

Nagradu "Vladimir Nazor" dodjeljuje Republika Hrvatska i to u dvije kategorije - kao nagradu za životno djelo, te kao godišnju nagradu, na području književnosti, glazbe, filmske umjetnosti, likovne i primijenjene umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo primili su: Pavao Pavličić za književnost, Alfi Kabiljo za glazbu, za filmsku umjetnost Eduard Galić, za likovne i primijenjene umjetnosti Zlatko Keser, Ivica Boban za kazališnu umjetnost, te Josip Uhlik za arhitekturu i urbanizam.

Laureati godišnje Nagrade "Vladimir Nazor" za 2015. su, za književnost: Delimir Rešicki za zbirku pjesama "Lovci u snijegu"; za glazbu Aljoša Jurinić za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina; za filmsku umjetnost Ivona Juka za scenarij i režiju filma "Ti mene nosiš"; te za likovne i primijenjene umjetnosti Svjetlan Junaković za izložbu "Radi se o tom da zaustavim konja" u Gliptoteci HAZU.

Za kazališnu umjetnost - Anja Šovagović je godišnju Nagradu "Vladimir Nazor" dobila za ulogu Violet Weston u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, a za arhitekturu i urbanizam Radionica arhitekture i Vanja Ilić za Muzej vučedolske kulture.

Predsjednik Odbora Nagrade, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je; u ovim kriznim i nesigurnim vremenima potrebniji nego ikada duh optimizma, zajedništva i vjere u sebe i snagu umjetnosti, koji je svojim stvaralaštvom širio Vladimir Nazor, velikan hrvatske književnosti čiju 140. godišnjicu rođenja Hrvatska ove godine slavi.

U ime nagrađenih, Odboru je zahvalio akademik Pavao Pavličić, koji je istaknuo kako je ta nagrada tim posebnija jer nosi ime pjesnika za kojega je književnost, ili umjetnost općenito, bila najbolji ili čak jedini način da čovjek sebi objasni svijet i život. Ta se nagrada daje onima koji su u jednoj godini ili cijelome radnom vijeku živjeli vlastitu umjetnost, baš kao što je to činio i naš pjesnik - kazao je Pavličić, te zahvalio svima onima koji su taj naš izbor prepoznali i vrednovali.