USKOK istražuje sporne izmjene GUP-a

USKOK istražuje sporne izmjene GUP-a

Goran Jakus/PIXSELL

Pod povećalom istražitelja je osam osoba, među kojima je i bivši pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić. Razlog su ilegalne izmjene GUP-a.

Na službenim stranicama USKOK-a stoji da je USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv osmoro hrvatskih državljana (1960., 1947., 1961., 1954., 1949., 1955., 1955., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, prvo kao savjetnik, a potom zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, od 2. lipnja 2006. do 8. svibnja 2009., u Zagrebu, sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije za Grad Zagreb i Sesvete. Službene zabilješke su potpisivali i pečatom ovjeravali drugoosumnjičenik, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, trećeosumnjičenica, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, četvrtoosumnjičenik, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, i petoosumnjičenik, tajnik Gradskog poglavarstva, znajući pritom da se ne radi o pogreškama nego o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od strane Gradske skupštine Grada Zagreba. Potom su prijedlozi ispravaka dostavljani šestoosumnjičenici, tajnici Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji, te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. Na opisani način osumnjičenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju.

Nakon toga su osumnjičenici, koristeći navedenu neistinitu dokumentaciju, u dogovoru sa sedmoosumnjičenikom i osmoosumnjičenicom, istima pogodovali na način da su im povećavali vrijednost zemljišta, čime su im pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist.

Ne navode se imena osumnjičenika, ali se navode njihove funkcije, godišta i razdoblje u kojem su bili na funkcijama (od 2. lipnja 2006. do 8. svibnja 2009.)

Slijedom toga nije teško doći i do njihovih imena. Bivša tajnica Gradske skupštine bila je Greta Augustinović-Pavičić, bivši pročelnik Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba Davor Jelavić, šef Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, a specijalni savjetnik gradonačelnika Milana Bandića bio je Željko Horvat. 

Riječ je o malverzacijama koje su se počele rasplitati prije gotovo tri godine kada je policija na zahtjev USKOK-a iz Gradske skupštine uzela dokumentaciju o spornim izmjenama GUP-a.