Uskoro bi se u gradu trebao riješiti problem vodoopskrbe

Uskoro bi se u gradu trebao riješiti problem vodoopskrbe

Sanjin Strukic/PIXSELL

Na poziv slušatelja u našu emisiju "Zagrebi po Zagrebu", gradonačelnik Bandić obišao je Šimunčevec. Naime, dio tamošnjih stanovnika nema vodu, ali ni kanalizaciju. U Gradu su obećali da će se taj problem uskoro riješiti baš kao i problem vodoopskrbe u cijelom gradu.

Gradonačelnik Bandić u našoj je prošlotjednoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" obećao slušatelju da će posjetiti Šimunčevec. Slušatelj je tamošnji stanovnik, Milijan Čuljak koji objašnjava zašto već godinama gradonačelnika zove u posjet - Nemamo tekuću vodu, nemamo kanalizaciju što je isto problem jer ja godišnje trošim više od 3 tisuće kuna na pražnjenje septičkih jama i svega ostaloga. Iako na Velikom vrhu imamo i kanalizaciju i vodu, to je oko 500 metara dalje, a mi ovdje nemamo.

Stanovnici Šimunčevca kroz dvije bi godine trebali dobiti vodu i kanalizaciju, najavljuje direktor Vodoopskrbe i odvodnje, Marin Galijot.

Vodovod će se izgraditi u sklopu projekta "Voda u svako kućanstvo", govori Galijot - To je 80 kilometara
izgradnje vodovodne mreže na području cijelog grada Zagreba do svih kuća koje danas nemaju vodu. Da bi taj posao i odradili od 1. srpnja počinjemo s prvim paketom raspisivanja javnih natječaja za izgradnju vodoopskrbnih cjevovoda po četvrtima gdje smo do sada već pripremili projektnu dokumentaciju. To je projekt koji će trajati narednih 18 do 24 mjeseca. 

Ovi planovi realizirat će se uz pomoć sredstva iz Europske unije - Prije Božića je Vodoopskrba i odvodnja grada Zagreba aplicirala za gotovo dvije milijarde kuna novaca od Europske unije za financiranje radova na izvedbi vodnih građevina na izgradnji vodoopskrbnih i kanalizacijskih sustava. Najveći dio od toga, gotovo milijardu kuna, se odnosi na istočni dio grada, odnosno na Gradske četvrti, Peščenica, Žitnjak, Resnik i Sesvete. Ako sve to prođe, u naredne četiri godine istočni dio grada će biti najveće gradilište u Republici Hrvatskoj - istaknuo je Galijot.

Tako će stanovnici Šimunčevca, nakon godina zahtijevanja, uskoro živjeti u skladu s današnjim vremenom.