Uskoro počinje Advent u Zagrebu

Uskoro počinje Advent u Zagrebu

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu u subotu 30. studenog počinje Advent u Zagrebu. Ovogodišnja tema je hrvatska tradicijska baština i Orašar. Ponovno se očekuje velik broj posjetitelja i turista, a okvirni trošak organizacije manifestacije i promdižbe je 5 i pol milijuna kuna.

Zagreb je spreman za najvažnije turističko događanje u godini. Advent u Zagrebu od 30. studenog do 7. siječnja ponovno će turistima i građanima ponuditi brojne zanimljive programe. Uz tradicionalne i prepoznatljive lokacije, ove godine kreće Filmski Advent na Tuškancu, Advent kod HNK-a imat će novu scenografiju, dok će prolaz Oktogon biti prigodno ukrašen. Osim kulture, naglasak je i na glazbi, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld:

"Ono što je možda najljepše, to je glazba i kultura u zagrebačkom Adventu. Imat ćemo preko 12 sjajnih adventskih festivala, što je jako puno. Osim naših kulturnih institucija i muzeja, uključile su se i crkve. Brojni otovreni prostori u gradu bit će pozornice za naše sjajne glazbene programe. Samo neka nas vrijeme posluži i vjerujem da ćemo svi zajedno uživati u zagrebačkom Adventu."

Prošle godine u prosincu zabilježen je porast od 10% u dolasicima i 15% u noćenjima turista, rast se očekuje i ove godine, dok će se, prema najavama, na Adventu potrošiti pola milijarde kuna. Adventom u Zagrebu završava i počinje naša turistička sezona, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli, te pohvalio Zagreb:

"Zagrebački advent doprinosi hrvatskom turizmu. Grad Zagreb postaje destinacija za cjelogodišnji turizam koja može poslužiti kao primjer nekim našim mjestima na moru. Kada ugosti brojne goste za vrijeme predsjedanja, Zagreb će se ponovno potvrditi kao predvodnik hrvatskog turizma."

Učenik je nadmašio učitelja, rekao je gradonačelnik Bandić komentirajući odnos Zagreba i Beča oko Adventa:

"Mi smo učili od Beča, a sad Bečani dolaze u Zagreb na Advent. Najteže je tri stvari u životu raditi: slušati, poslušati i pobijediti sebe. Mi moramo pobijediti sebe svaki put." 

Svi detalji programa Adventa u Zagrebu nalaze se na internetskoj stranici adventzagreb.hr