Uskoro sanacija odlagališta otpada Trebež

Uskoro sanacija odlagališta otpada Trebež

Tomislav Miletic/PIXSELL

U jeku priča o neuspješnim sanacijama otpada u Hrvatskoj, posebno u vezi makarskog slučaja, evo jednog dobrog primjera. Odluku o financiranju sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež, uručio je 26. kolovoza ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku. Time su Samoboru odobrena sredstva za realizaciju tog projekta, koji je važan i za Zagrepčane.

Iako samoborsko odlagalište Trebež, nekadašnje jezero, više nije aktivno, jer se na njemu otpad odlagao od 1968. do 2007., ono je potencijalni ekološki problem ne samo za Samobor nego i za Zagreb. Istaknuo je to samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u našem programu: "U međuvremenu se to jezero ne samo popunilo, nego je nastao i brijeg koji je obrastao šumom. U deset godina je doista priroda dosta toga odradila, ali onaj najopsaniji dio je ostao duboko unutra. To potencijalno vrlo, vrlo opasan ekološki problem i sada će se to sanirati."

Radi se o potencijalnom ekološkom problemu: "jer nekoliko stotina metara od tog nekadašnjeg odlagališta otpada leži vodocrpilište Strmec iz kojeg se dobrim djelom napaja i zapadni dio grada Zagreba."

Vrijednost sanacije iznosi 96 milijuna kuna, od čega se 85 posto sredstava osiguralo iz Kohezijskog fonda, a preostalih 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. No Beljak ističe: "Uspjeli smo u ovom našem slučaju isključivo zahvaljujući ministru Zmajloviću i Svenu Mulleru, koji su to povukli s državne razine. Pravilan put bi bio da je država decentralizirana i da se daju ovlasti gradovima. Ne naravno u ovolikom broju koliko ih ima sada u Hrvatskoj, nego stotinjak administrativnih jedinica koliko Hrvatska može "otpiti" da se tako izrazim. Te jedinice bi onda imale dovoljnu moć, i financijsku i stručnu, da same traže novac od Europske unije. Tada bi bilo puno većih uspjeha."

Projekt sanacije odlagališta Trebež po rječima samoborskog gradonačelnika Beljaka trebao bi biti gotov do kraja sljedeće godine.