Uskršnja izložba učeničkih zadruga Zagrebačke županije

Uskršnja izložba učeničkih zadruga Zagrebačke županije

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tradicionalna Uskršnja prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga s područja Zagrebačke županije danas je održana u županijskom sjedištu. Ovo je 13-ta po redu prodajna izložba. Osim za vrijeme Uskrsa, izložbe se organiziraju i za Božić.

Učenici su prodavali nakit, velike i male pisanice, sapune i slične praktične predmete. Tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije, Darinka Balen, objasnila je značaj učeničkih zadruga, Kroz to zadrugarstvo stvaramo male menadžere, buduće poslovne ljude. Izuzetno je važno da oni znaju da iz ničega mogu napraviti proizvod koji je na tržištu interesantan, za kojeg mogu zaraditi novčiće koje dalje ulažu u svoje zadruge i rade svoje proizvode.

Naglasila je i da Zagrebačka županija jedina ima dan učeničkih zadruga, jedini u Hrvatskoj organiziraju međužupanijsku, ali i međunarodnu suradnju. U Zagrebačkoj županiji registrirano je 32-ije učeničke zadruge koje broje preko 2 000 đaka.

Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, rekao je da županija podupire učeničke zadruge, Županija ih financijski podržava. Od 2013. do danas smo uložili negdje oko 500 tisuća kuna u rad tih zadruga. Ovo godine smo osigurali negdje oko 130 tisuća kuna. Mi se zahvaljujemo djeci na trudu, na radu, na kreativnosti, ali se zahvaljujemo i učiteljima koji ih vode i usmjeravaju na pravi put.

Zadrugarstvo je izuzetno važna grana u odgoju i obrazovanju djece pa ne čudi da će Zagrebačka županija i dalje podupirati njihov rad.