Uvode se taxi vozila prilagođena za osobe s invaliditetom

Uvode se taxi vozila prilagođena za osobe s invaliditetom

Matija Topolovec/PIXSELL

Kako bi se olakšalo korištenje taksi usluga osobama s invaliditetom, na sastanku između gradonačelnika Milana Bandića i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, dogovoreno uvođenje niz mjera.

Dogovoreno je da grad sufinancira prilagodbu vozila taxi prijevoznicima čija vozila nisu spremna za prijevoz osoba s invaliditetom, bilo da je riječ o adaptaciji postojećeg ili kupovini novog vozila. Promjenom pravilnika o taksi prijevozu vozila će morati prevoziti i pse pomagače u situacijama kada je to potrebno.

Usto, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je da će grad nabaviti i četiri posebna automobila koja su prilagođena za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, te posjeduju još čitav niz posebnih prilagodbi za osobe s invaliditetom.

Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna potvrdila je i da je dogovorena prilagodba za četrdeset dva tramvaja koji će dobiti posebne rampe kako bi osobe sa invaliditetom mogle lakše ulaziti i izlazit iz njih.

Uvesti će se i 24 satno dežurstvo za ZET-ova kombi vozila kako bi uvijek bili na raspolaganju osobama sa invaliditetom.