Vaterpolisti - osvajači zlatne medalje 1968.

Vaterpolisti - osvajači zlatne medalje 1968.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas je sa suradnicima u palači Dverce primio vaterpoliste - osvajače zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine. 15 reprezentacija natjecalo se na Olimpijskim igrama prije 51 godinu u Mexico Cityju.

Zlato je tada osvojila reprezentacija Jugoslavije u kojoj je bilo čak 7 Hrvata. Ono što ih je izdvojilo od drugih ekipa je zajedništvo, ističe bivši reprezentativac Ronald Lopatny, koji je često dobivao titule najboljeg igrača i strijelca. Rekao je da bez homogene ekipe nikad nebi tako daleko dogurali.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić se osvrnuo na povijesna događanja - Danas smo prisegli da ćemo se družiti dok god je netko od nas živ. Povijesne okolnosti zadnjih godina je ljude razdvojilo, Zagreb i Beograd su se razišli na 2 strane. Ali to ne znači je prijateljstvo sportaša ikad prestalo niti smije prestati. Mi  tu ne smijemo imati nikakvih zareza ni predrasuda - zaključio je gradonačelnik. 

Utakmica za zlatnu medalju je odigrana 25. kolovoza 1968. Iako su Plavi dominirali većim dijelom meča, bila je to neizvjesna utakmica koja je ušla u produžetke. Toga se kroz suze prisjetio igrač Ivo Trumbić koji je dobio udarac zbog kojeg je pao u nesvijest, ali kad se probudio u kolima Hitne pomoći inzistirao je da ga vrate na teren. Stigao je na produžetke i svjedočio osvajanju zlatne medalje.

Pokazalo se da smo mala nacija velikih sportskih uspjeha, čak i kad posegnemo nešto dalje u povijest.