Većina za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Većina za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

HRT

Istraživanje CRO demoskopa za HRT pokazalo je da 39 posto ispitanika smatra kako Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta i da ne treba primjenjivati odredbe Ustavnog zakona.

Prema istraživanju približno 23 posto ispitanih smatra da u Vukovaru treba ponovno provesti popis stanovništva, a malo više od 19 posto zauzima se za potpunu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Jedanaest posto ispitanika smatra da treba uvesti moratorij od 20 godina na primjenu ustavnog zakona. 

Pogledaju li se stranačke preferencije, najveći dio glasača SDP-a, njih gotovo 39 posto, zauzima se za potpunu primjenu Ustavnog zakona. To misli i 6,6 posto glasača HDZ-a. Dosta SDP-ovaca, gotovo 26 posto, misli da je potreban novi popis stanovništva, a tako razmišlja i 17,6 posto HDZ-ovaca. Za 20-godišnji moratorij je 9,3 posto glasača SDP-a i 15,4 posto glasača HDZ-a. Najveći broj HDZ-ovaca, 54,4 posto, jest za suspenziju Ustavnog zakona, a tome je sklono i visokih 23,7 posto SDP-ovaca.

Građani su odgovarali i na pitanja čija su im stajališta o dvojezičnosti bliža. Tako četvrtina ispitanika misli da je u pravu Vlada, a gotovo 50 posto da je u pravu Stožer. Nijednu stranu ne podupire 18,5 posto jer misli da ima mnogo važnijih tema i problema, a 8,8 posto ne zna ili o tome nema stajalište.

cr2odemosrkop_3e157ff1e3.jpg

Dodajmo ovome da će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, ulicama toga grada ipak proći samo jedna Kolona sjećanja, potvrdio je glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić, a to je zaključak sa zajedničkog sastanka Stožera i Koordinacijsko operativnog tima.