Vesna Škare Ožbolt - oštrije sankcije vandalima koji šaraju po fasadama

Vesna Škare Ožbolt - oštrije sankcije vandalima koji šaraju po fasadama

Na konferenciji za novinare koju je na Zrinjevcu održala kandidatkinja za gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt govorilo se o višegodišnjem problemu šaranja po zagrebačkom fasadama ali i problemu buke i vibracija koju stvaraju tramvaji, posebno tamo gdje su zgrade od pruge udaljene manje od pet metara.

Čak 70 posto obnovljenih fasada u našem gradu uništeno je šarama, uvredljivim i neprimjerenim porukama. Unatoč pokušajima da se ovoj praksi stane na kraj to se nije dogodilo. Prije nekoliko godina formirana je komisija čiji je zadatak bio iznaći rješenje problema ali rad komisije nije zaživio. Trenutno je grad brigu o vandaliziranim fasadama prebacio na stanare i vlasnike zgrada pa je tu nužno uvesti hitne promjene.

Naglasila je da je šaranje po fasadama i prekršajno i kazneno djelo te da je nužno povisiti kazne za vandalizme i vandale. Podsjetila je da su za ovakve i slične prekršaje u Rimu ili Beču kazne između 500 i tisuću Eura te da oni koji šaraju moraju sudjelovati i u financiranju troškova obnove. Uvođenjem strožih kazni, povećanjem broja redara ali i besplatne javne službe koja bi uklanjala šare sa fasada barem bi se djelomično riješio ovaj problem - rekla je Škare Ožbolt.

Osvrnula se i na buku i vibracije koje svojim prolaskom stvaraju tramvaji. Pozvala je ZET da izradi plan obnove i rekonstrukcije tramvajskih pruga i javno ga objavi, jer buka i vibracije podsjećaju na potres i dodatno oštećuju zgrade.