VGČ Donji grad: Tražimo hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma!

VGČ Donji grad: Tražimo hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma!

HRT, Radio Sljeme

Na Trgu žrtava fašizma održana je otvorena sjednica Vijeća gradske četvrti Donji grad. Zahtjev za hitnom obustavom radova na Trgu te Zaključak protiv prakse netransparentnog izvođenja projekata i kapitalnih investicija na području spomenute gradske četvrti - usvojene su točke dnevnog reda.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji Grad, Petar Paradžik rekao je kako su povod ovakvoj sjednici započeti radovi na Trgu žrtava fašizma bez savjetovanja s Vijećem gradske četvrti Donji grad te bez natječaja. Radi se o tome da su započeli radovi bez najave, bez obavijesti ili javne rasprave, bez našeg mišljenja o tome, bez uvida u projekt. Znamo samo da se radi nešto. Projekt je možda fenomenalan i mi bismo se usuglasili u potpunosti, ali doista ne znamo o čemu se točno radi. Građani nas zabrinuti zovu, miču se biljke koje su obilježje našega grada, čak je navodno nastala šteta u podrumu HDLU-a gdje drže svoju arhivu. Sutra šaljemo svoje mišljenje gradonačelniku i gradskim uredima koji su nadležni za posao ovdje zahtjeve za hitnom obustavom radova i tražit ćemo pokretanje procedure kakva bi trebala biti 

Od 13 prisutnih vijećnika, 10 ih je bilo za usvajanje obje točke, dok su za prvu - Zahtjev za hitnom obustavom radova na Trgu žrtava fašizma tri vijećnika bila protiv, a za drugu ista tri ostala suzdržana. 

Mi smo bili protiv iz razloga što smo na posljednjoj sjednici vijeća upozorili na činjenicu da se kapitalna investicija vezana za ovaj projekt otvara i da je to moment i prilika da se i mi kao vijeće uključimo upravo u rješavanje ovih pitanja o kojima danas razgovaramo. Drugo je da je ovaj kapitalni projekt imao fazu usuglašavanja prije dvije godine i taj je projekt već izdiskutiran i zatvoren no čekao je financijsku realizaciju, rekao je HDZ-ov vijećnik, Josip Troha.

Vijeće nije protiv uređenja ovog dijela, ali to mora ići prema pravilima, zakonu i propisima, dodao je vijećnik i član inicijative Vratite magnoliju, Robert Faber. No, ukoliko zahtjevi budu ignorirani, sljedeći korak bit će zbor građana koji bi trebao biti održan najkasnije do sredine svibnja - potvrdio je predsjednik vijeća, Paradžik.