Više stotina građana protiv zatvaranja Kina Europa

Više stotina građana protiv zatvaranja Kina Europa

Filip Kos/PIXSELL

Više stotina građana prosvjedovalo je ispred Kina Europa protiv njegova zatvaranja i moguće prenamjene. Naime, Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, ustanove koja posljednjih deset godina upravlja kinom, rekao je da su odluku o zatvaranju donijeli šokirani time da im Grad otkazuje najam.

Dodao je da im je Grad, pod krinkom renovacije, poslao obavijest da im 1. lipnja istječe desetogodišnji ugovor o zakupu. Matić kaže da, nakon podrške građana, ipak neće zatvoriti Kino Europu, a zatvaranju i prenamjeni kina protivi se i ministrica kulture Ninu Obuljen Koržinek.

U međuvremenu resorni Gradski ured priopćio je da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost, te izrazio žaljenje što je Uprava kina odlučila Festivalu židovskog filma zatvoriti vrata. Navode kako je namjera Grada kino prijaviti na europske fondove, na tragu pozitivnih primjera Prirodoslovnog, Etnografskog i Tehničkog muzeja. Za tu proceduru, kažu, važno je vlasništvo i posjed nad nekretninama.