Vladi crveni karton

Vladi crveni karton

Grgur Zucko/PIXSELL

Prvosvibanjska sindikalna povorka u kojoj se okupilo više od 1500 sudionika u organizaciji četiri sindikalne središnjice, prijepodne je krenula prema parku Maksimir iz Radničke ceste, uz poruku Vladi RH - da odstupi i raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Sudionicima povorke na početku su se obratili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić.

Predsjednik SSSH Novosel istaknuo je kako socijaldemokratska Vlada u sprezi s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) želi da radnici rade duže i više za manju plaću, poručivši kako sindikati to neće dopustiti. I zato pokazujemo crveni karton Vladi i za nju imamo samo jednu poruku - povucite odgovoran potez, priznajte neuspjeh i raspišite prijevremene parlamentarne izbore kako bi se izabrali stručni ljudi koji mogu pokrenuti Hrvatsku i omogućiti bolji život njezinim građanima, naglasio je.

Predsjednik NHS Krešimir Sever također je poručio Vladi da raspiše prijevremene izbore i prepusti vlast onima koji znaju. Optužio je vlast da je prevarila radnike, umirovljenike i mlade dajući ima lažnu nadu i obećanja te da se "slizala s poslodavcima i krupnim kaptalom". Narodu su ubili vjeru u perspektivu i bolje sutra, rekao je Sever pozvavši radnike na vjeru u sebe, a aktualnu Vladu na - častan odlazak.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš kazao je kako Radnička cesta, iz koje je krenula prvosvibanjska povorka, nekadašnji simbol hrvatske industrije danas podsjeća na propale tvrtke i izgubljena radna mjesta. Također je podsjetio da je na današnji dan 1. svibnja 1995. započela i vojno redarstvena akcija "Bljesak" u kojoj su, kao pripadnici hrvatskih branitelja ginuli i radnici, te optuživši HUP da su to zlouporabili te da im je to omogućila vlast.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić istaknuo je da je Vlada izgubila potporu građana i da ništa od Plana 21 nije ostvarila te da provodi politiku stranih centara moći koja ne odgovara građanima Hrvatske nego krupnom kapitalu.


Uz transparente na kojima piše - Jedan svijet, jedna borba, "osam + osam + osam (1886.-2014)", sindikalna povorka je krenula put Maksimira. Na putu kod kružnog toka na Radničkoj cesti snimljena je "milenijska fotografija" sudionika koji su svojim tijelima oblikovali "tri osmice" u bojama hrvatske trobojnice - crven, bijeli, plavi - podsjetivši na temeljno radničko pravo - 'osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna', te simbolično držeći u ruci "crveni karton za Vladu".