Vodeni val prolazi Zagrebom

Vodeni val prolazi Zagrebom

Zarko Basic/PIXSELL

Vodeni val koji prolazi kroz Zagreb, prošao je bez posljedica te se oko podneva očekuje u Rugvici, rečeno je na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Najkritičnije je u Čičkoj Poljani, a stanje se pogoršava jer vodostaj raste gotovo jedan centimetar svaki sat. Tijekom noći vatrogasci su u Čičkoj Poljani nadvisivali nasipe i ispumpavali podrume.

Na terenu u Čičkoj Poljani neprekidno se dežura, gdje je najrizičnije zbog zaobalnih voda. Punimo vreće, štitimo kuću po kuću. Prometnice su teško prohodne, može se proći samo kamionima. Pozivamo ljude na oprez s obzirom na dolazeći vodeni val koji se oko podneva očekuje na području Orle i Rugvica, rekao je načelnik Stožera zaštite i spašavanja zagrebačke županije Rudolf Vujević.

Kupa trenutačno miruje, no zbog novog vodenog vala koji se očekuje oko podneva sve su snage koje rade na obrani od poplava prebačene na područje općine Martinske Vesi, rekao je voditelj stožera za obranu od poplava Ivan Nekvapil u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Otvoren je nasip u Lonjskom polju, a voda se ispušta u Rakovo polje. Proglašeno je izvanredno stanje u Novskoj, Lipovljanima i Jasenovcu. Zagrebačkoj županiji u borbi s poplavama pomaže i Hrvatska vojska. Brigadir HV-a Krešo Tuškan rekao je kako je 300 vojnika na Plesu spremno pomoći u svakom trenutku.