"Vodit ću Zagreb u suradnji s građanima"

"Vodit ću Zagreb u suradnji s građanima"

Robert Anic/PIXSELL

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević, predstavila je u ponedjeljak izborni program za predstojeće lokalne izbore pod sloganom „Zajedno s vama”. Poručila je da će voditi grad u suradnji s građanima.

Radit ću u budućnosti na malo drugačiji način, otvorenije te pomoću digitalnih platformi omogućiti svakom sugrađaninu da se izjasni i kaže što mu je prioritet”, kazala je Pavičić Vukičević predstavljajući izborni program u Muzeju suvremene umjetnosti.

Njegovu okosnicu čini pet glavnih tema: obnova i izgradnja Zagreba za 21. stoljeće, visoka razina socijalnih prava, izravno sudjelovanje Zagrepčana u odlučivanju, rješavanje problema otpada i rješavanje prometnih gužvi. 

Kada je riječ o obnovi Zagreba težište će biti na cjelovitoj obnovi povijesne jezgre i revitalizaciji brownfield lokacija (Paromlin, Gredelj, Zagrepčanka, blok Badel, Zagrebački velesajam), kazala je Pavičić Vukičević.

-Često se čuje da se ne radi ništa no tome nije tako, Zagreb je svoj dio obnove napravio ili je ona u visokoj fazi završetka, na području Zagreba je 1158 objekata društvene namjene i svi su u funkciji ili se obnavljaju-, istaknula je i poručila da isto očekuje i od države.

-U godini dana od potresa Zagreb je učinio sve što je mogao, no nismo zadovoljni jer se uz pomoć ministarstva i Fonda za obnovu nije obnovio niti jedan kvadratni metar stambenog fonda-, dodala je.

U području socijalne politike osim nastavka subvencioniranja vrtića, plaćanja besplatnih udžbenika, stipendija i nastavka mjere roditelj odgajatelj Pavičić Vukičević najavila je izgradnju novih domova umirovljenima i subvenciniranje smještaja u privatnim domovima.

Izgradnjom centra za gospodarenje otpadom, dodala je, dostići će se cilj od 60 posto odvajanja otpada dok će se Jakuševac zatvoriti 2025. i postati zelena oaza.

I u području prometa najavila je niz projekata: Jadranski most, produljenje Vrapčanske ceste, Branimirove ulice i niz drugih, kao i izgradnju mreže biciklističkih staza. Ističe nastaviti će također poticati poduzetništvo i inovacije, investicije, obrazovanje, kulturu i sport.

Pavičić Vukičević odbacila je kritike da je previše zaposlenih u gradskoj upravi navodeći podatak da Zagreb ima 3,8 djelatnika uprave na 1000 stanovnika naprema, primjerice, Beča koji ih ima 16 na tisuću stanovnika.