Vozači, ako pijete ne vozite!

Vozači, ako pijete ne vozite!

Petar Glebov/PIXSELL

Povodom Martinja, praznika krštenja mladog vina koji ove godine pada u ponedjeljak, policija će tijekom vikenda pojačano nadzirati i kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola.

Statistike pokazuju da su vikendi i inače kritični dani u tjednu kada se događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Policija upozorava da je najčešći uzrok nesreća brzina koja je vrlo često vezana uz vožnju pod utjecajem alkohola.

Darko Grac iz službe za sigurnost prometa u Ravnateljstvu policije rekao je da su pijani vozači u prvih deset mjeseci ove godine skrivili čak 3672 prometne nesreće. "U njima su život izgubile 52 osobe, 479 ih je teže a 1750 je lakše ozljeđenih. Ako to pogledamo kroz daljnja razmatranja onda vidimo da su vozaći pod utjecajem alkohola skrivili svaku osmu prometnu nesreću" - zaključio je Grac.

Grac upozorava vozače koji misle pijani sjesti u automobil da moraju imati na umu i visoke kazne koje će ih dočekati ako ih policija uhvati u opasnoj vožnji. "Kazne se kreću u rasponu od 700 do 15 tisuća kuna, ovisno o koncetraciji alkohola u krvi, a za najveće kazne sud može izreći kaznu zatvora do 60 dana."

Iz MUP-a zato savjetuju vozačima koji namjeravaju piti da pješaće, koriste javni prijevoz ili nazovu taksi kako bi sigurno stigli kući.