Zagreb Film Festival 14.-22.11.

Zagreb Film Festival 14.-22.11.

zff.hr

Čak osam filmova u utrci za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma prikazat će se na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, koji ih je velikim dijelom prepoznao i prije nego što se znalo da su ih njihove zemlje kandidirale za tu prestižnu američku nagradu.

U glavnom programu festivala, koji ima tradiciju otkrivanja budućih redateljskih zvijezda, sudjeluje pet oscarovskih kandidata, bosansko-hercegovački "Naša svakodnevna priča", češki "Kućna njega", danski "Rat", mađarski "Saulov sin" i islandski "Ovnovi".

"Naša svakodnevna priča" Ines Tanović prikazuje život i raspad prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu, a prepoznatljivu i autentičnu češku atmosferu donosi "Kućna njega", gorko-slatka humorna drama o suočavanju sa smrtnosti ispričana vedrim stilom, u režiji Slaveka Horaka.

zff1.jpgzff2.jpgzff3.jpg

"Rat" danskog redatelja Tobiasa Lindholma beskompromisna je studija ljudske psihe pod pritiskom okoline, utemeljena na priči o nerazjašnjenom ratnom zločinu vojne postrojbe u Afganistanu.

Mađarski kandidat za Oscara, nagrađivani "Saulov sin" već je osvojio Grand Prix u Cannesu i Posebnu nagradu žirija u Sarajevu. Taj prvijenac Laszla Nemesa govori o mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika zaduženih za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa.

Grimur Hakoonarson režirao je "Ovnove", film u Cannesu nagrađen u "Izvjesnom pogledu", koji donosi prikaz islandskog duha i krajolika kroz priču o dva brata koji godinama ne razgovaraju.

Program "Ponovno s nama" predstavlja kandidata iz Rumunjske, film "Bravo!" Radu Judea, dvostrukog laureata ZFF-a. Ovaj put redatelj se u Zagrebu predstavlja pričom iz 1835. o lokalnom žandaru koji traži odbjeglog roba optuženog da je imao aferu sa suprugom svoga gospodara.

U programu Dan Lux filma, prikazat će se dva kandidata za Oscara - turski "Mustang" Deniz Gamze Ergüven, o djevojkama koje su zbog optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje zatvorene u kuću gdje se moraju pripremiti brak, te hrvatski "Zvizdan" Dalibora Matanića, među ostalim nagrađen u Cannesu, priča o krhkosti i snazi zabranjene ljubavi u krajnje nepovoljnom političkom i društvenom okruženju.

Nominacije za Oscara objavit će se u siječnju iduće godine, a dotad će jedan od testova kandidiranim filmovima biti ZFF-ov stručni žiri. U žiriju dugometražnog igranog filma bit će Levan Koguashvili, prošlogodišnji dobitnik Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film, "Spojevi naslijepo", ugledni njemački filmski producent Christoph Thoke i nagrađivana američko-belgijska redateljica Jessica Woodworth.

ZFF je objavio i članove žirija kratkometražnog igranog filma i programa "Kockice", to su rumunjski redatelj Andrei Creţulescu, Sata Cissokho iz Memento Films Internationala te hrvatska redateljica Sonja Tarokić.

Od ove godine Festival uvodi i Mladi žiri, u okviru kojega će petero učenika zagrebačkih srednjih škola odlučivatii o najboljem filmu iz programa PLUS, posvećenog mladim ljubiteljima filma.